Quin paper juga una línia de vida en els treballs d’alçada?
Descobreix per què és important comptar amb una línia de vida en múltiples feines
A aquelles persones que estan acostumades a treballar sense tenir els peus a terra, duent a terme treballs verticals o treballs d’alçada, els resultarà d’allò més familiar parlar d’una línia de vida. Si treballen com toca, haurien d’instal·lar aquest sistema anticaiguda homologat per prevenir possibles caigudes.
Una línia de vida és un sistema que serveix per prevenir caigudes mitjançant uns anclatges flexibles. N’hi ha de permanents i també de temporals. En ambdós casos minimitzen o eviten els possibles riscos davant de possibles caigudes des de llocs elevats. En definitiva, una línia de vida és un element de protecció que es fa servir en l’entorn laboral per protegir rodaments, carregadors, ponts grues, cobertes o silos, entre molts d’altres.


¿Existeix alguna normativa que especifiqui com ha de ser una línia de vida?
La resposta a aquesta pregunta és un sí. La norma EN 795:2012 fa referència a equips de protecció individual contra caigudes i dispositius d’ancoratge, també recull informació sobre línies de vida.
Aquesta normativa regula les línies de vida que es poden fer servir tant en interiors com en exteriors a partir dels 2 metres d’alçada. Una línia de vida és resistent a la intempèrie i a la corrossió. Habitualment, estan fabricades d’acer inoxidable i es classifiquen en tres categories:
Tipus de línia de vida segons els requisits tècnics dels sistemes d’ancoratge
La normativa 795 defineix cinc menes de línia de vida en funció dels sistemes d’ancoratge que les conformen:


Quines són les parts que conformen una línia de vida?
Tota línia de vida compta amb un ancoratge, que la fixa a una estructura en diferents punts. Un altre element essencial és el cable, corda o cinta que s’estén entre un punt d’ancoratge i un altre. També ha d’incloure els dispositius que subjecten els arnesos dels treballadors i els que permeten als treballadors desplaçar-se per la línia de vida sense desenganxar-se’n. Finalment, qualsevol línia de vida compta amb un absorbidor d’energia, que serveix per reduir l’impacte que percep el treballador en cas de caiguda.
Qui ha de muntar una línia de vida i on s’ha de muntar?
Una línia de vida ha de ser dissenyada i ha d’estar muntada per professionals especialitzats i qualificats. Mai la pot muntar el mateix operari abans de començar a treballar. Des de la consultoria experta en emergències GEP Services, et poden ajudar a aconseguir professionals qualificats per muntar una línia de vida.
Les línies de vida es munten en llocs en què existeix un risc de caiguda a diferents nivells, amb una alçada superior als dos metres. Terrats, bastides, teulades, estructures metàl·liques… Per tant, en els àmbits professionals de la construcció o la neteja d’edificis són d’allò més habituals.


La importància de la formació per treballar amb una línia de vida
Amb la instal·lació d’una línia de vida el risc no desapareix, simplement es minimitzen les conseqüències en cas d’una possible caiguda. Per aquest motiu, és molt important que els professionals que hagin de dur a terme les seves funcions subjectats a aquesta línia de vida sàpiguin com fer-ho.
En aquest escenari, la formació juga un paper molt important. A GEPCO Formación ho sabem i, per aquest motiu, en les formacions de prevenció de riscos laborals de treballs verticals i treballs en alçada hi incorporem contingut sobre les línies de vida.
Si estàs interessat en obtenir més informació sobre com pots formar els membres del teu equip que treballen amb línies de vida per assegurar-te que tenen al seu abast els coneixements oportuns per treballar de manera segura, no dubtis a contactar amb nosaltres!