La formació RIPCI és essencial per entendre el reglament i complir-lo

El Reglament d’Instal·lacions de Protecció Contra Incendis afecta la teva empresa i has de saber com complir-lo

Tota empresa està obligada a complir el Reglament d’Instal·lacions de Protecció Contra Incendis i tenir formació RIPCI és un requisit gairebé imprescindible per poder-ho fer amb òptimes garanties. A GEPCO Formación estem especialitzats en formar persones en matèria d’emergències i comptem amb un equip de docents amb experiència contrastada capaç d’oferir una formació de gran qualitat.

La formació RIPCI és aquella que se centra de manera íntegra en el Reglament d’Instal·lacions de Protecció Contra Incendis. Aquest reglament determina les condicions i requisits exigibles al disseny, instal·lació, manteniment i inspecció dels sistemes d’instal·lacions de protecció contra incendis. 

El reglament actual està regulat a través del Reial Decret 513-2017, que entre moltes altres coses va destacar per incorporar un article molt dur que fa referència a les inspeccions periòdiques, la periodicitat en què s’han de fer les primeres inspeccions i el procediment en el qual consisteixen aquestes inspeccions.

Què t’aportarà la formació RIPCI?

La formació RIPCI és una formació que gira al voltant del Reglament d’Instal·lacions de Protecció Contra Incendis. Per aquest motiu, és una formació que aborda des de tots els angles possibles la prevenció d’incendis en edificis o instal·lacions.

En primer lloc, exposa de dalt a baix el reglament que s’ha de complir, ja que si no es coneix el reglament i tots els seus detalls és molt complicat complir-lo com cal. Un altre aspecte important és que les persones que duen a terme una formació RIPCI siguin capaces d’interpretar plànols i, per aquest motiu, en el nostre curs hi dediquem una part important.

En la nostra formació RIPCI facilitem als alumnes els coneixements bàsics sobre hidràulica, física i química que són essencials en matèria d’incendis. També els exposen quins tipus de construccions i edificacions existeixen perquè sàpiguin com han d’actuar en funció dels materials amb què estan fabricades.

Un cop els nostres alumnes tenen aquests coneixements bàsics, els facilitem les eines necessàries perquè els puguin interconnectar entre ells. Parlem del risc d’incendi, els nivells de risc d’incendi que existeixen, la reacció i resistència al foc que tenen els diferents materials i com es pot dur a terme la protecció passiva i la protecció activa davant els incendis.

Què és la protecció activa i la protecció passiva contra incendis?

Existeixen dos tipus de protecció davant dels incendis: la protecció activa i la protecció passiva. La primera consisteix en abastir les instal·lacions d’aigua i de sistemes automàtics que puguin proporcionar-n’hi. En canvi, la protecció passiva inclou els mecanismes de protecció estructural i la sectorització i els tipus de morters existents. 

Els mecanismes de protecció activa són aquells que permeten reduir a la mínima expressió els incendis una vegada ja s’han produït o generat. Si n’hi ha, estan col·locats adequadament i se sap com fer-los servir, poden ser de gran ajuda per apagar ràpidament un incendi. En canvi, els de protecció passiva són aquells que dificulten que es produeixi aquest incendi. És a dir, si un material és més resistent pel que fa a la seva reacció a la calor i és complicat que s’incendiï, està oferint una protecció passiva.

En la formació RIPCI aprendràs quins elements de protecció activa estan subjectes al Reglament

A part dels sistemes de protecció activa més habituals com els sistemes de detecció i alarma d’incendis, els sistemes hidrants contra incendis, els extintors o les boques d’incendi; n’hi ha d’altres menys evidents que també estan inclosos en aquest reglament. Alguns exemples d’això poden ser:

  • Els sistemes fixos d’extinció per aigua nebulitzada
  • Els sistemes fixos d’extinció per agents extintors gasosos
  • Els sistemes fixes d’extinció per aerosols condensats
  • Els sistemes pel control del fum i de la calor
  • Les mantes ignífugues
  • L’enllumenat d’emergència
  • Sistemes de senyalització luminescent

No deixis en mans de l’atzar l’aplicació del Reglament ni et posis en risc: aposta per la formació RIPCI de GEPCO Formación

A aquestes alçades de l’article ja t’hauràs adonat de la complexitat que comporta la correcta interpretació del Reglament d’Instal·lacions de Protecció Contra Incendis. Si et vols preparar per poder-lo interpretar i aplicar-lo com cal per estar el més protegit possible, no ho dubtis: la formació RIPCI que t’oferim des de GEPCO Formación et pot ser de gran ajuda.

Sobre l'autor: Lluís Vicent

Soy Lluís, y mi trayectoria profesional abarca diversos roles dentro de este campo, desde bombero de empresa hasta consultor en emergencias y técnico sanitario. A lo largo de mis proyectos, he tenido el privilegio de participar en iniciativas que han marcado la diferencia en la protección y seguridad de empresas y comunidades. En GEPCO Formación, colaboramos estrechamente con empresas para capacitar a sus trabajadores en emergencias y Prevención de Riesgos Laborales (PRL). Nuestra especialización en la formación de equipos de emergencia garantiza que estén preparados para actuar de manera segura en cualquier situación.